Rondleiding R.K. Kerkhof Zwolle

U kunt deze rondleiding ook bekijken door boven op de tab R.K. KERKHOF te klikken en daarna op RONDLEIDING.
In de tekst vindt u een aantal . Door erop te klikken, krijgt u gegevens te zien die betrekking hebben op de tekst in de button.

De cijfers 1 -12 verwijzen naar de . U kunt de route volgen aan de hand van de cijfers op de plattegrond.

    1. We staan hier in het voorhof, dat eigendom is van de gemeente Zwolle. De parkeervoorziening is tot stand gekomen in het kader van de reconstructie van wat toen de Middelweg heette. Na de bouw van de nieuwe appartementen aan de linker kant, wordt het voorhof opnieuw ingedeeld.

      Toegangspoort
      Het kerkhof heeft vanaf het begin een monumentale toegangspoort met een neo-gotisch gietijzeren hek, dat gerestaureerd is in 1991. Aan de binnenkant van de zuidelijke hekpijler is een natuursteen plaquette geplaatst met de naam van de gever van deze akker in 1841, de heer F.W.J.A. Baron van Lamsweerde.
      Plaquette De akker omvatte het oude gedeelte. U kijkt vanuit de poort naar de hoofdindeling. De stroken links en rechts van het kruis tot even voorbij de kapel, is het oude gedeelte.
      In 1924 is het nieuwe gedeelte aangekocht, dat zijn de beide stroken links van het oude gedeelte. De in 1995 tot stand gekomen uitbreiding van de begraafplaats ligt rechts van het oude gedeelte aan de andere kant van de ommuring.
    2. Naast de toegangspoort rechts, een urnentuin waar twee asbussen in een keldertje kunnen worden geplaatst.

    3. Urnentuin
      Op de steen van Cherubijntje ons lief klein kijntje staat een engeltje met vleugels. Het symboliseert het onschuldige kind, dat als een engel naar God vliegt.

    4. In de gerestaureerde muur treft u een plaquette aan welke geplaatst is als afsluiting van de restauratie.

      UrnenmuurIets verder kunt u zien dat de eerst fase van het columbarium (urnenmuur) is afgerond. Het urnenveld U/06 is uitgebreid.

    5. Het uitbreidingsgedeelte is in 1995 ontworpen door architect Ada Wille. Op dit uitbreidingsgedeelte kunnen +/- 500 graven gemaakt worden. Nu zijn er ruim 200 in gebruik.

      Uitbreiding
      Op het verhoogde gedeelte is ruimte voor 25 kelders. Sinds 2010 bestaat de mogelijkheid om as te verstrooien op een deel van de uitbreiding.

      Doorgang
      Wanneer het voor u mogelijk is kunt u bij de uitsparing in de ommuring tussen veld O/01 en O/02 richting kapel gaan.
    6. Voor de kapel is de priestergrafkelder, onder de bestrating. De namen van de daarin begraven priesters staan op twee tableaus aan de voorgevel van de kapel. De toegang van de priestergrafkelder ligt in het plein voor de kapel. Als daar een deel van de bestrating uit gehaald wordt, inclusief een betonnen plaat, is de grafkelder via een trap toegankelijk.

      Ingang Kapel

      Op veld O/01 rechts van de kapel staan verschillende oude monumenten. Ook staat hier het oudste monument van dit kerkhof, het graf van , begraven op 10-8-1846.
      Aan de linker kant van de kapel ligt het graf van , de gever van deze akker.

    7. U kunt nu de kapel betreden.

      Kapel
      De eerste kapel gebouwd in 1841 kostte inclusief de ommuring f 5070,-.
      Waarom de oorspronkelijke kapel al na 40 jaar is vervangen, is niet bekend. De huidige kapel werd in 1882 gebouwd, onder architectuur van Alfred Tepe uit Utrecht en toegewijd aan de Heiligen Maria en Michaël. Het is één van de best bewaarde bouwwerken in neo-gotische stijl in Zwolle. De bouw werd bekostigd uit een legaat van Mevrouw Pauline H.M. Vos de Wael. De kapel is een klein zaalkerkje, opgetrokken uit baksteen met een driezijdig gesloten koor.
      Het heeft een zadeldak met leibedekking en spits klokkentorentje.
      Aanvankelijk zou de kapel gewijd worden aan het Heilig Hart van Jezus, maar dat werd niet toegestaan door Utrecht. De schildering in het gewelf kan hiermee verband houden. De beelden, uit de gesloopte Michaëlkerk aan de Roggenstraat, zijn Heilig Hart van Jezus, Maria Immaculata, Michaël, en Aloysius, gemaakt in het atelier van F.W. Mengelberg te Utrecht.
      Begin jaren 60 is de altaarretabel gesloopt. Nu staat er het tabernakel, ook uit de Michaëlkerk, en zes koperen kandelaren.

    8. In de zuidwesthoek binnen de kapel is de trap naar de priestergrafkelder. Op de scheidingswand met de eigenlijke grafruimte zijn naamplaatjes aangebracht van de priesters die in de kelder zijn bijgezet. Vroeger hebben hier altaartjes gestaan waarop een kaarsje kon worden aangestoken. De ruimte voor de scheidingswand in de grafkelder is duidelijk beperkt. U mag daar gaan kijken.

      GrafkelderIn de jaren 1989 t/m 1991 is circa een half miljoen gulden aan de eerste fase van de restauratie van de kapel uitgegeven. Het dak, torens, fundamenten en zijgevels zijn in die jaren gerestaureerd. In 1998 is het kerkhof ook op de rijksmonumentenlijst geplaatst, hetgeen de subsidiemogelijkheden heeft vergroot. In de periode 2004/2005 is de restauratie binnen afgerond.
      De kapel wordt gebruikt voor de volgende functies:
      Kapel- openstellen ter presentatie van de kapel;
      - stilteplaats, gelegenheid tot rust en bezinning;
      - uitvaartdiensten;
      - kerkdiensten o.a. op Allerzielen;
      - opvang van bezoekers voor begrafenissen;
      - aulafunctie.
    9. Aan de zuidzijde is een dwarspand waarin de sacristie is gevestigd. De vensters zijn spitsbogig met natuurstenen tracering. In het priesterkoor zijn drie ramen met gebrandschilderd glas. De steunberen hebben natuurstenen afdekplaten.
    10. Aan de noordzijde is een smal traptorentje met een spits.
      Bovenin het traptorentje zit een luik dat via de goot toegang geeft tot de gewelven van de kapel.
      Periodiek worden de kapel en de andere monumenten geïnspecteerd door de Monumentenwacht. De rapportages vormen een leidraad voor het onderhoud aan de monumenten.

    11. KruisbeeldHet gietijzeren kruisbeeld, dat in Parijs is gegoten, is in 1853 geplaatst en in 1996 gerestaureerd. Het kostte indertijd f 250,-. De teksten op de sokkel zijn bijna niet meer te lezen. Daarom zijn op de voetplaat 4 bronzen plaquettes aangebracht met de tekst.
      Op de westzijde staat: Dit is de wil van mijnen vader dat al die den zoon ziet en in hem gelooft het eeuwig leven hebbe en ik zal hem opwekken ten jongsten dage. (Joan VI: 40)
      Op de oostzijde staat: Zalig zijn de dooden, die in den Heer sterven. Van nu af aan, zullen zij van hunne werkzaamheden rusten. (Openbaring)
      Op de noordzijde staat: ik ben de verijzenis en het leven, hij die in mij gelooft, alware hij gestorven, zal leven. (Joan VI: 25)
      Op de zuidzijde staat: Het uur komt waarin allen die in de graven zijn de stem van den zoon Gods zullen horen. (Joan V: 28)

    12. Op het nieuwe gedeelte veld N/04, rij A, graf 49 (N/04/A/49) staat het monument van Zigeunerkoningin Amalia Bandi begraven in 1925 onder zeer grote belangstelling. Meer weten over de Zigeunerkoningin? Klik dan op .

      Hoe vindt u dat en ook andere graven als u het nummer weet?
      U kent de hoofdindeling al t.w. het oude gedeelte, het nieuwe gedeelte en de uitbreiding. De delen zijn ingedeeld in velden bijv. (O/04) = veld 4 oude gedeelte of (N/02) = veld 2 nieuwe gedeelte of (U/08) = veld 8 uitbreiding. De letters duiden de grafrij aan, de cijfers het graf. (/A/23)

    13. Naast de toegangspoort het baarhuisje, vroeger gebruikt voor het opbaren van overledenen die niet thuis opgebaard konden of mochten worden.

      Baarhuis

      Het dateert evenals de kapel van 1882 en is gerestaureerd in 2000/2001. Daarin is voorzien, in de volgens de Arbo-wet te treffen noodzakelijke personeelsvoorzieningen. (schaft- doucheruimte e.d.)
      Monument
      Op veld O/05, het kinderveldje, staat het monument "Geloof, hoop en liefde" van Hans van Coevorden, geplaatst bij het 150-jarig jubileum in 1991. De vormgeving is gestileerd figuratief. Met de hoofden van man en vrouw, die geknield liggen, vormt dit beeld een kruis: het geloof. De benen vormen het anker: de hoop. Man en vrouw dragen aan God hun kostbaarste bezit over: de liefde. Zij zenden de duif naar de hemel.


    Onder de tab NECROLOGIE vindt u beschrijvingen van belangrijke families en personen die op ons kerkhof zijn begraven.
    U kunt ook klikken op de onderstaande buttons.

    Twee identieke grafstenen voor het echtpaar Van Lamsweerde-Vos de Wael.

    Een van oorsprong Vlaams geslacht.

    Mecenassen, ondernemers en bestuursleveranciers van katholiek Zwolle.

    Pionier in de Zwolse gezondheidszorg.

    Een bijdrage kunt U kwijt in de bus in de kapel of op: NL91 ABNA 0598169113 t.n.v. R.K. Kerkhof Zwolle t.g.v. restauratie.

    Bedankt voor Uw bezoek.

     NL|EN                                                                                                          PRIVACYVERKLARING     DISCLAIMER     © 2025 R.K. Kerkhof Zwolle